Filmes lapok vége

 2011.09.01. 09:13

Néhány hónapja arról posztoltam, hogy szűnjenek meg az art mozik és fedezzük már fel végre az alternatív filmterjesztést. A mai hír ugyan csak részben kapcsolódik ide, de megint felveti ugyanazt a kérdést: tényleg 30-40 évvel ezelőtti rendszerekben kell gondolkodni?

A Mozinet Magazin megszűnik, és a Filmvilág szénája sem áll jól, sőt állítólag az egész magyar filmes lapkiadás került végveszélybe, mert nem kap állami támogatást. El kell-e engedni ezt a gyeplőt és be kell-e hinteni sóval a filmes lapok helyét vagy van más megoldás is?

A lapkiadás egyik nagy pénznyelőgépe ha jól tudom, épp a nyomtatás és a terjesztés. A Mozineteseknek és a filmvilágosoknak biztosan nem tűnt fel az, hogy 2011 van és igen sokan okostelefonokkal, laptopokkal, tabletekkel rohangálnak és sokkal többen olvasnak blogokat meg facebook posztokat a célcsoportból is, mint az ő lapjukat.

A digitális lapkiadás már azokat sem kell hogy elriassza, akik szarás közben szeretik magukhoz venni napi kulturális adagjukat, sőt... Persze tudom, hogy vannak olyanok is, akiknek nem telik kütyükre, de számítógépe szinte mindenkinek van otthon vagy legrosszabb esetben az iskolájában/munkahelyén, a szalag mellett álló munkások, akik lehet hogy sehol nem érik el a netet, pedig a legritkább esetben olvasnak filmvilágot. Tehát mondhatjuk azt, hogy digitális médiafogyasztásra a célcsoport 99 százalékának van lehetősége. Ha valaki pedig annyira perverz, esetleg egy órához kell neki, akkor ki is tudja magának nyomtatni azt a néhány cikket, amire szüksége van.

Most akkor mi is a probléma? Tartalmat lehet gyártani, a fölösleges papírpocséklás nélkül olcsóbban is lehet adni. PDF-en, vagy épp iPhone-ra iPad-re, Kindl-re formázott anyagokkal pedig egy új generációt is meg lehet szólítani. Persze el kell felejteni az eddigi megszokott rendszereket, újra át kell gondolni sok mindent, de csak ez van. 

Hogy drága-e a filmvilág vagy a mozinet 490 Ft-ért? Nem, nem drága. Csak nem jut már el hozzám, mert nem járok újságoshoz, mert a neten élek. Hogy megvenném-e digitálisan, mondjuk iPhone-ra formázva 300 Ft-ért? Nagy valószínűséggel igen.

A kormányzat nem a kultúrát támogatja most elsősorban, de lehet hogy fontosabb részei is vannak a gazdaságnak. 

Ezeket a termékeket, mint például a filmes újságokat mi, civilek menthetjük meg és ezzel nincs is baj. De változnak az igények, tessenek észre venni ott bent a szerkesztőségekben.

Címkék: filmvilág mozinet lapkiadás

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbirka.blog.hu/api/trackback/id/tr63194742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása