Sok sikert Andy!

 2011.01.18. 09:53

Andy Vajna kormánybiztos lett, amiről viszonylag kevés kommentár jelent eddig meg, vagy csak az én figyelmemet kerülte el. Mi történhetett? Vagy senki nem mert neki esni vagy mindenki örül. Ez utóbbin csodálkoznék jobban.

 

Én sem fogok most őrült kritizálásba, mert bár Andy szakmai munkásságát csak részben ismerem (értsd: nem láttam az összes olyan filmet amihez producerként köze volt), mégis tudok két alapvető fontosságú információt:

1. az összes hazai producernél és rendezőnél többet látott abból, hogy mi is az a professzionális filmgyártás

2. produkciói sikeresek voltak, és nem (csak) fesztiválokon, hanem a közönség körében.

 

Azt gondolom, hogy személyében végre igazi szakmai segítséget kap a magyar filmszakma.

 

Az a néhány komment, amit találtam főként azon rugózott, hogy itthon Andy vajna béna filmeket csinált. Nem tudom, hogy a Miniszter félrelép-re gondolnak-e vagy a Szabadság szerelemre, de mindkét film a magyar viszonyok között a lehető legprofibb és kiemelkedik a mezőnyből. Illetve... Van egyáltalán mezőny?

 

Azt is olvastam, hogy a magyar filmszakmában nem történt meg a rendszerváltás és ezért van szükség mindent lenullázni és nagyjából tiszta lappal kezdeni. Ezzel abszolút egyetértek.

 

Az 50-es évekig olyan filmek készültek itthon, amelyek a mai napig nézhetőek. Aztán a forgatókönyvíróink (tudjátok, ők azok a srácok, akik nélkül nincs film) egy része lelépett Amerikába, vagy kiöregedett. 

Mi történt mondjuk 1950 és 2010 között? Az alkotások nagy része csak a saját szövegkörnyezetében értelmezhető. Ha nem ismerjük a történelmi hátteret, ha nem vagyunk képben az elnyomással és a tej aktuális árával, akkor nem értjük meg a filmet, vagy nagyom mást értünk. Így bármennyire is fontos darab volt, ha értéktelenné nem is, de emlékké vált. 

Ráadásul ezek a filmek alkotói filmek. Állásfoglalások, különböző dupla vagy tripla szűrőn át bemutatott világképek. Ami nem baj 1989-ig. De azóta vajmi kevés dolog történt.

 

Maradt a köldöknézés, a szép képek, csak elszaladt mellettünk a világ.

 

Bízom abban, hogy Andy Vajna felpörgeti az eseményket.

 

 

 

Címkék: mozi vajna andy

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturbirka.blog.hu/api/trackback/id/tr272592310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása